Spel

Diary of a Camper

Diary of a Camper är en kortfilm som släpptes i slutet på 1996. Handlingen i filmen är från id Softwares spel Quake som är ett så kallat FPS-spel (first person shooter). Sådana typer av spel har mycket fokus på synfältet utifrån spelarens perspektiv samt vapen. Kortfilmen skapades av United Ranger Films och filmen publicerades först och främst på internet som en demo och spred sig viralt. Varför denna korta filmsnutt har väckt så mycket uppmärksamhet beror framför allt på att det anses vara det första exemplet av så kallat machinima – konsten att använda realtid, virtuella miljöer i 3D och animationer.

Mer om Diary of a Camper

Filmen är endast 1 minut och 36 sekunder lång och tillhör genren action. Kortfilmen är regisserad av Matthew Van Sickler och skriven av Heath Brown. Redigering och klippning är det en man vid namn Eric Fowler som står för. Filmens handling går i stora drag ut på att spelare inväntar en strategisk plats för att övervinna sina motståndare istället för att söka upp dem och skapa en fight. Detta är en typ av multiplayer-spel vars syfte är att döda så många motståndare som möjligt och då gäller det att ha en strategi redo. Precis samma ändamål som förekommer i ett flertal andra populära spel.

Quake

Quake är en serie av spel som skapats av företaget id Software. Det första spelet i serien Quake kom ut 1996 och efter det har det lanserats fyra stycken spel och det senaste lanserades 2007. Sedan dess har inga fler spel lanserats. Du kan spela Quake på ett flertal olika plattformar, bland annat Xbox, Playstation samt på din dator, oavsett om du har Windows eller en annan programvara. Quake är ett så kallat first person shooter-spel vilket innebär att synfältet på skärmen motsvarar spelfigurens synfält samt vapnet som denna spelfigur håller i. Hoppas du har lärt dig lite mer om Diary of a Camper och spelet Quake.

id Software

id Software är ett välkänt spelföretag som är populärt över hela världen. Företaget grundades under 1991 och har sedan dess levererat högkvalitativ teknologi. Grundarna av id Software är Adrian Carmack, Tom Hall John Carmack samt John Romero. Företaget har haft ett stort inflytande på spelmarknaden och är i dagsläget ett mycket respekterat företag.

I denna artikel tar vi kortfattat upp vad du behöver veta om id Software, har du tidigare aldrig hört talas om företaget så kommer du verkligen få en hel del intressant information. id Software har utvecklat och tagit fram relativt många spel som spelas av en stor skara spelare.

Spel från id Software

Som tidigare nämnts finns det ett flertal spel som framtagits av id Software. De allra populäraste är spelet Rage som lanserades under 2010 samt Doom som är en serie av spel. Det senaste spelet från Doom-serien dök upp på marknaden år 2016 och det allra första spelet i serien såg ljuset redan 1993.

Doom har fått ett flertal nomineringar samt några utmärkelser, såsom The Game Award for Best Action Game – vilket bevisar hur bra spelet är. Många utav spelen från id Software kan du spela på olika typer av plattformar, exempelvis Xbox, Playstation eller via din dator oavsett om det är PC eller Mac.

id Softwares första spel och Quake

id Software har funnits med på marknaden ett bra tag nu och företagets första spel lanserades så tidigt som 1990. Sedan dess har id Software levererat ett flertal olika kvalitativa spel med fokus på så kallade first person shooter-spel. Det första spelet som företaget lanserade var Dangerous Dave, men ett av de populäraste är Quake.

Quake är precis som många andra av id Software ett first person shooter-spel. Vad som menas med detta är att din dataskärm har ett synfält utifrån din spelfigur, skjutvapen och andra typer av vapen är också en central del av spelet. Hoppas nu att du har fått lite bättre koll på spelföretaget id Software!